Uutisia 4.5.2016

Fasciakäsittely ja tinnitus

Fascia- eli lihaskalvokäsittely on tuonut minulle uuden mahdollisuuden hoitaa tinnitusta. Olen hoitanut tinnitusta yli 20 vuotta ja perusohjelma on ollut sama. Käytyäni fasciakäsittelyopissa olen saanut lisää ulottuvuutta hoitoihini.

Fasciakäsittely keskittyy lihaksia verhoavaan kalvostoon ja siinä esiintyviin tukkoisuuskohtiin. Kalvojen pitäisi liukua toisiensa päällä sulavasti ja silloin ihmisen tukirakenne ja liike toimii optimaalisesti. Jos kalvojen liukuminen estyy, tulee vinouksia, lihaskipuja ja yhden pisteen jumi voi johtaa oireeseen jossakin muussa kohdassa. Samaa asiaa on kyllä trigger-pistehoidossa, johon olen varsinaisesti perehtynyt ja myös akupunktiohoidossa, jossa puhutaan meridiaaneista. Tämä kalvokäsittely on kuitenkin tietyiltä kohdilta sairaan yksinkertaista, joten sitä on nopea tehdä ja opettaa tarvittaessa potilaalle itselleen sekä omaisille. Lisäksi sen toteutukseen riittävät kädet eikä neuloja tarvita.

Olen keskustellut paljon eri fysioterapeuttien kanssa ja uskoisin, että tinnituksen lähihoito siirtyy jatkossa heidän huomaansa. Valtaosa perushoidosta, jota minäkin toteutan, onnistunee terveyskeskuslääkärin, kuuloa mittaavan hoitajan ja lähifysioterapeutin yhteistyönä. Fasciakäsittelyn taitajia tulee lisää koko ajan, kouluttajayhdistys on SOMTY, joka järjestää aktiivisesti kursseja. Tinnituksen onnistunut hävitys (jos kyse on somatosensorisesta tinnituksesta eli lihaslähtöisestä taudista) onnistuu parhaiten varhaisvaiheen hoidolla. En ole vertaillut entistä hoitoani ja tätä täydennettyä hoitoani tieteellisessä mielessä toisiinsa, mutta kumpikaan ei mielestäni poissulje toista. Tuntuisi vain siltä (oma subjektiivinen MUTU), että yhdistelmähoito tehoaa paremmin.

 

Korva-nenä- kurkkutautien (KNK) erikoislääkäri LT Marja Estolan suosittelemia lääkäreitä ja fysioterapeutteja tinnitusasioissa:

PÄÄKAUPUNKISEUTU

TAMPERE

  • Aktiivi Fysioterapia Tullintori: OMI Fys.terapautii Petri Korhonen
  • Osteopaatti Harri Rovio
  • Terveystalo: KNK lääkäri Tapani Rahko

KOKKOLA

  • Kokkolan lääkärikeskus: KNK lääkäri Anna-Mai Kingelin-Weitz

SAVONLINNA

  • Fysio42 Oy: Sanna Karttunen fys.terapeutti

LAPPEENRANTA

  • Treenix
  • Fysiokaari