Tinnitus – Haastattelu

tinnitus laakari

Nimeni on Marja Estola (vuosina 1980–2008 Estola-Partanen). Olen syntynyt Helsingissä, muuttanut sieltä Espoon kautta Tampereelle, jossa olen käynyt kansakoulun 2 viimeistä luokkaa ja oppikoulun. Olen valmistunut lääkäriksi Tampereen yliopistosta 1979. Työskenneltyäni Seinäjoella ja Mikkelissä palasin Tampereelle ja olen erikoistunut siellä korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäriksi 1987. Tämän jälkeen olen asunut Imatralla ja olen sekä Imatran kaupungin palveluksessa että pidän vastaanottoa Mehiläisen Imatran yksikössä. Lopetan vastaanotot vuoden 2018 loppuun. Olen väitellyt Tampereen yliopistosta v. 2000 tinnituksen hoidosta trigger-pisteitä puuduttamalla.

Tinnituksen hoito triggerpisteitä puuduttamalla löytyi vahingossa. Hoidin potilasta, jonka korva oli kipeytynyt ja muuttunut soivaksi korvatulehduksen jälkeen, tulehdus oli hävinnyt. Tein kipupuudutuksen Lidocainilla ja tinnitus hävisi heti pistoksen jälkeen. Kun toinen samankaltainen potilas saapui melko pian vastaanotolle, toistin puudutuksen samanlaisena ja myös tämä potilas hyötyi puudutuksesta heti. Tämän jälkeen kokosin kaikki halukkaat tinnituspotilaat (178) hoitokokeiluun, kolmannes potilaista hyötyi puuduttelusta, tinnitus joko hävisi tai vaimeni sen jälkeen. Suurimmalle osalle oireet palasivat ja uusintapuudutus helpotti oireita uudelleen. Tutkimus on luettavissa Tampereen Yliopiston nettisivuilta.

Väitöskirjani ohjaajan Tapani Rahkon ohjauksella olen tutustunut hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoitoon, ja tehnyt sitä 8 vuoden ajan säännöllisesti sekä tasapainovaikeuksien että tinnituksen hoitoon. Olen perehtynyt sekä kinesioteippien käyttöön että hypnoosiin, kumpaakin olen käyttänyt myös tinnituksen hoitoon. Olen käynyt säännöllisesti sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien että tinnituksen kansainvälisissä kongresseissa, jossa olen tutustunut myös muihin tinnituksen hoitometodeihin.

Tinnitus – Tutkiminen

Tinnituksen hoito on tuloksekkaampaa oman kokemukseni mukaan jos hoidon aloitus suoritetaan mahdollisimman pian tinnituksen alkamisen jälkeen. Joskus alku on hyvin hiipivä, tinnitus voi tulla ja mennä useasti ennen kuin jää pysyväksi. Tinnitus voi myös hävitä itsekseen. Itse pyrin saamaan potilaat vastaanotolle silloin, kun tinnitus on kestänyt muutaman päivän. Aina se ei onnistu, mutta mielestäni pienessä kaupungissa (Imatra) tämä usein onnistuu kohtalaisesti.

Valitettavasti vaihtuvuus terveydenhuollon toimipisteissä on suurta ja kaikki eivät tiedä kaupunkimme tinnitusstrategiaa, jossa neuvotaan soittamaan korvapoliklinikalle viikon sisällä tinnituksen alusta. Keskustelu potilaan kanssa on ensimmäinen ja tärkeä asia. Mitä tapahtui ennen tinnituksen alkua? Oliko tauteja, oliko melua, onko korvaa hoidettu tai leikattu? Onko jotakin tärkeitä yleistauteja, joiden hoito on kesken? Onko tapaturmia lähihistoriassa, onko lentomatkoja tai muita painevaihteluita korvan seudussa esimerkiksi painesukellusta? Onko potilaalla huimausta nyt tai menneisyydessä? Korvaan katsominen on oleellinen asia. Jos on vahaa tai muuta tuketta, niin se tulee poistaa ja tulehdukset hoitaa. Kuulon mittaaminen on toinen tärkeä tutkimus.

Äkilliseen kuulonpudotukseen liittyy usein tinnitus eivätkä potilaat joskus huomaa edes kuulon hävinneen, sillä tinnitus vie huomion. Äkilliseen kuulon pudotukseen liittyvä tinnitus vaatii yleensä korvalääkärin arvion, sillä kuulon korjaaminen laimentaa tai poistaa myös tinnituksen. Kolmas tärkeä seikka on tasapainon tutkiminen.

Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen liittyvä tinnitus on melko yleinen ja hoito on helppo ja halpa. Aina potilaat eivät tiedosta huimausta, oireena on vain yleensä toispuoleinen tinnitus ja kireät lihakset samalla puolella päätä ja kaulaa. Rahko WRW testillä, Rahkon testillä (ja tarvittaessa lääkärin täydentämänä Dix-Hallpike- testillä) lievät muodot voidaan havaita. Asentohuimauksen korjaus hävittää osalta tinnituksen heti tai laimentaa sitä ja silloin voidaan jatkaa tällä hoitolinjalla. Korvan lähialueiden lihasten tutkiminen sormilla eli palpaatio on oleellisen tärkeä osa tinnituksen hoitolinjaa valittaessa.

Somatosensorinen eli lihaskireyden heijastama tinnitus on yleensä sillä puolella, josta löytyvät kipeämmät ja jäykemmät lihakset. Myös olkapään ja yläselän kireys voi heijastaa korvaan. Pitkään on ollut tiedossa purentalihasten ongelmatiikan ja tinnituksen liittyminen toisiinsa. Välillä saatetaan tarvita hammaslääkärin apua purennan korjaamiseksi esimerkiksi purentakiskon avulla. Luonnollisesti jos ongelma on hyvin monitahoinen ja selvää syytä ei löydy, niin korva on syytä kuvata esimerkiksi magneetilla. Toisaalta kuvauksessa eivät löydy mielestäni tärkeimmät syyt, sillä voi ainoastaan sulkea pois kallon sisäisiä syitä kuten kasvaimia.

Katso myös:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/26/tinnitukseen-loytyy-apua

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/05/19/vaikea-tinnitus-on-johtanut-jopa-itsemurhiin